Toivottavasti VAKAVA:an osallistuneiden koe meni hyvin!
Kevät alkaa vaihtua kesään ja se tarkoittaa myös opintojen loppumista tältä vuodelta. Toisilla Savonlinnassa opiskelevilla lukukausi päättyi jo pääsiäislomaan, toisilla vappuun. Itse kirjoitin pääsiäislomalla kandin tutkielman ja lähdin vapun jälkeen lomalle: nyt on siis pakko palata opintojen pariin vielä pariksi viikoksi. Kirjoittelen tänään vähän pääsykokeista, lukemisesta ja siitä, minkälainen pääsykoekirja opettajankoulutuksiin on.
VAKAVA
Toivon, että kaikki lukiolaiset menestyivät tänä keväänä ylppäreissä ja, että lukeminen pääsykokeisiin sujuu hyvin! Kaikkiin opettajankoulutuksiin Suomessa haetaan samalla kokeella, VAKAVA:lla (muutamia poikkeuksia saattaa löytyä). Kokeeseen luetaan ohut kirja, joka vaihtuu joka vuosi. Kaikki hakijat lähtevät siis periaatteessa samalta viivalta. Kirja koostuu kasvatusalan artikkeleista ja tutkimuksista. Osa artikkeleista saattaa ensilukemalta vaikuttaa hankalilta, hämmentäviltä, epäselviltä ja teoreettisilta. Osa artikkeleista on kasvatuspsykologisia tai -sosiologisia ja niillä on varmasti yhteyttä lukion psykologian kursseihin. Osa artikkeleista taas tuntuu täysin käsittämättömiltä ja kasvatusalan pääsykokeeseen sopimattomilta, näillä varmaan testataankin lukumotivaatiota. Osa teksteistä on sellaisia, ettei niihin tule enää törmäämään yliopisto-opintojen aikana. Oman ja ystävieni tuntuman perusteella sanoisin, että VAKAVA-kirja tulee lukea hyvin, mutta on tärkeää myös ymmärtää kirjan sisältö sen ulkoa osaamiseen sijaan. Itse kokeessa vastataan monivalintakysymyksiin, jotka perustuvat kirjan artikkeleiden sisältöön. Osassa kysymyksistä vääristä vastauksista ei tule miinuspisteitä, osassa tulee: muista siis kikkailla osioihin vastaamisen kanssa.
Lukutekniikasta
Yleensä luen vastaavanlaisista tenttikirjoista ensin sisällysluettelon, alaotsikot ja mietin, mitä ne tuovat mieleen; mitä tiedän jo ennalta aiheesta vai tiedänkö mitään. Tämän jälkeen silmäilen kirjan läpi, luen kaikkien artikkelien alut ja loput saadakseni yleiskäsityksen kustakin artikkelista tai tutkimuksesta. Selvitän siis pikaisella lukemisella, mistä artikkeli tai tutkimus kertoo ja mikä on sen lopputulos. Tässä vaiheessa olisi myös hyvä kirjoittaa lyhyitä muistiinpanoja, mutta oma kurinalaisuuteni ei ikinä riitä muistiinpanojen tekoon. Kolmannessa vaiheessa luen koko kirjan artikkeli kerrallaan ja teen tarvittaessa (lue: jaksaessani) muistiinpanoja tai miellekarttaa. Kolmannessa vaiheessa kannattaa myös selvittää kaikki sivistyssanat ja tieteenalalle tyypilliset sanat, joita ei tunne (niitä on varmasti paljon ja ammattisanasto on yleensä ymmärrettävissä englannin perusteella). Koko kirjan lukemisen jälkeen kannattaa vierailla blogeissa ja keskustelupalstoilla, joilla käydään läpi tämän vuotista kirjaa. Keskustelupalstoja lukemalla lohduttaa myös itseään, että ei ole ainoa joka ei ole tajunnut jotain hämärää artikkelia. Keskustelupalstoilta kannattaa jättää lukematta kaikki viime vuosien kauhukokemukset, pelottelut, tilitykset - niistä ei tule kuin paha mieli ja huonoa karmaa. Vertaistuki-osuuden jälkeen on helpompi lähteä tuuletetuin ajatuksiin lukemaan kirjaa toista kertaa kunnolla. Tässä osuudessa kirjan sisältö pitäisi jo suunnilleen tuntea. Nyt voi keskittyä tekemään johtopäätöksiä ja vetämään yhteyksiä asioiden ja jopa artikkelien välillä. Itse silmäilisin tämän jälkeen vielä kertaalleen muistiinpanot ennen koetta ja ei muuta kuin kokeeseen paukuttamaan rastit paperiin!
VAKAVA-kokeen jälkeen riittävän pistemäärän saaneet hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen. Kun hain itse Savonlinnaan ja Joensuuhun, järjestettiin molemmissa ryhmätilanne ja Joensuussa oli lisäksi henkilökohtainen haastattelu. Ryhmätilanteessa ryhmän jäsenille annettiin lyhyt teksti, johon sai itsenäisesti tutustua ensin ja sitten tekstin herättämistä ajatuksista keskusteltiin ryhmässä. Haastattelussa haastattelijat kartoittivat pikaisesti mitä olen elämässäni tehnyt, miksi ja minkälaisia ajatuksia minulla on opettamisesta ja opettajuudesta. Haastattelutillanne oli rento, joten turha siis jännittää! En koe, että kokeeseen voi juuri valmistautua ennalta. Muista nukkua hyvin edellisenä yönä, se helpottaa ajattelua!
Mihin tahansa pääsykokeeseen sitten luetkin, tässä muutama vinkki, jotka itse koen tärkeiksi.
1. Lue vain virkeänä ja karsi häiriötekijät (kännykkä, äiti, tv, kaverit, Facebook)
2. Tee itsellesi aikataulu/lukusuunnitelma ja tee siitä realistinen (hidas)
3. Salli itsellesi kunnon yöunet, lue muutama tunti kerrallaan ja tuuleta välillä ajatuksia kunnolla
4. Keskustele netissä, kavereiden tai alalla työskentelevien tuttavien kanssa (tämä voisi toimia valmistautumiseksi haastatteluihinkin)
5. Muista myös rentoutua!
Onnea kaikille pääsykokeisiin! VAKAVA-kokeen eka vaihe meni jo, mutta tsemppiä toiseen vaiheeseen!
-Ilja, kotitaloustiede
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti