maanantai 11. marraskuuta 2013

Päevee että pätkähti!

... niin kuin täällä Kuopiossa on tapana sanoa.

Kiva, että olet päätynyt lukemaan kolmentoista koplamme uutukaista blogia. Satuitko olemaan mukana Itä-Suomen yliopiston abipäivillä Kuopion kampuksella? Jos et, tässäpä sinulle lyhyt visuaalinen pläjäys tapahtumasta.


Porukkaa riitti Snellmania-rakennukseen pystytetyillä "messuilla"

Lääkiksen ständillä pääsi tapaamaan Mister Musclea sekä kolmosvuosikurssin Anttia (takana) ja Piepoa.

Meri ja Anton edustaa UEFin ständillä, meikä piiloutui kameran taakse.


Muistan hyvin oman abivuoteni ja sen mukanaan tuomat valinnanvaikeudet opiskelupaikan suhteen. Tiesin kyllä, että lääkikseen on päästävä, mutta muitakin suunnitelmia piti kehitellä kaiken varalle. Pyörittelin päässä ties mitä vaihtoehtoja mediatekniikan koulutuksesta psykologiaan  ja restonomikoulutuksesta äidinkielen opettajan opintoihin. Näiden ja Kuopion lääkiksen (♥) ohella hain loppujen lopuksi myös tradenomiksi sekä Itä-Suomen yliopiston terveyden biotieteiden koulutusohjelmaan. Huhhuh! Pääsykokeissa tuli kyllä juostua sinä keväänä.

Kävimme lukionkin kanssa lukuisilla messuilla ja abipäivillä. Kerran pääsimme tutustumaan myös lääkikseen ja sen itseopiskelutiloihin, jossa meidät pistettiin heti tositoimiin. Kun olin päässyt kokeilemaan intubointia, kanylointia ja sydänfilmin eli EKG:n mittausta omin käsin, olin aivan varma, että minusta tulee isona lääkäri. Olin aivan täpinöissäni! Ensimmäisen kerran ajatus oli toki kypsynyt jo yläasteen lopussa, ja valitsinkin sen mukaan lukiossa opiskelemani aineet.

Opiskelupaikan valintaan antaisinkin ainakin yhden neuvon: kuuntele sydäntäsi. Mieti, mitä sinä itse haluat tehdä isona ja täytä hakupaperit sen mukaan. Kun löytää sen oman opiskelualansa, fiilis on sanoinkuvailemattoman hieno. Tentteihin lukemisestakin tulee yhtäkkiä mukavaa!

Monelle alalle pääsykokeet ovat vaativat ja koulutukseen hakeminen voi sen takia pelottaa. Varsinkin lääkiksen pääsykokeet näyttäytyvät monille isona ja pahana peikkona, jota ei voi millään selättää. Aina kannattaa yrittää, sillä mitään hävittävää ei ole! Kun teet parhaasi niin postilaatikosta voi hyvinkin kolahtaa kesällä mieluinen, iso ja paksu hyväksymiskirje. Mikään ei ole mahdotonta, paitsi ehkä oman kyynärpään nuoleminen, mutta siihenkin moni tuntuu kykenevän. Kaiken maailman kauhutarinoita ei kannata lukea. Jos minä pääsin unelmieni kouluun niin kyllä sinäkin pääset! Mie en varsinkaan ole minkään sortin nero.

Opiskelukaupunki ja yliopistokin kannattaa valita huolella, niin säästyy turhilta kriiseiltä ja junailuilta. Kuopio olisi tietysti oikein nätti ja näpsäkkä kaupunki, josta on mielestäni hyvää vauhtia kehkeytynyt opiskelijaystävällinen paikkakunta. Kaikkea löytyy, ja yliopistokin kolkuttelee jo monien rankingien kärkiä. Joensuussa on Ilosaarirock ja Savonlinnassa Oopperajuhlat, joten nämäkin kaupungit kannattaa pistää ehdottomasti mietintämyssyyn.

Tokihan aina kannattaa olla varasuunnitelmia. Muitakin koulutusvaihtoehtoja kannattaa miettiä ykkössuosikin rinnalle, mutta niidenkin kannattaa olla mieluisia. Itä-Suomen yliopiston koulutustarjonta alkaa olla jo aika laaja, tsekkaappa vaikka täältä, jos jotain jotain kivaa löytyisi sinullekin.

Jos haluatte tietää mitä tahansa Itä-Suomen yliopistosta, Kuopiosta tai lääkiksestä niin jättäkää toki kommentti. Horisen tässä blogissa jatkossakin, joten näkemisiin, tai niin kuin savoksi sanotaan, kääkeehän!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti