tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulun viettoa Edmontonissa

Joulun viettooni on perinteisesti kuulunut kokoontuminen perheen kotitilalla Toivakassa. Siellä olen pystynyt irtautumaan opiskelijan arjesta ja mieltä stressaavista tekijöistä. Tosin tänä vuonna olen ensimmäistä kertaa poissa perheen jouluperinteistä, sillä olen joulun ja uuden vuoden heilani luona Kanadassa. Hän on lukuvuoden kestävässä maisterivaiheen vaihto-ohjelmassa Edmontonissa Albertan yliopistossa. Hänen vaihtonsa alkoi elokuussa ja odotettavasti päättyy kesä-heinäkuun vaihteessa, joten luontevaa oli tulla näin joululoman aikaan hänen seurakseen.

Pirteä (muovinen) joulukuusemme
Yhdistävänä tekijänä miulla ja heilallani on joulun vietto muualla kuin perheen parissa ja siten myös ensimmäinen yhteinen joulumme. Joulua olemme rakentaneet enemmän ja vähemmän perinteisesti. Joulukuusi (valitettavasti muovinen) on pystytetty ja koristeltu joululaulujen soidessa taustalla. Saatoimme itsekin hieman hyräillä ja tanssahtaa laulujen tahtiin.

Aamupalalla nautimme lämpimistä bageleista ja pikakahvista, mikä on suhteellisen kaukana omista jouluperinteistäni. Yllättävänä asiana oli kahvin maistuvan paremmalta pikakahvina kuin suodatinkahvina, Pauligin kahvia tulee nopeasti ikävä täällä ollessaan. Aamupalan jälkeen alkaa jouluruuan valmistaminen huomattavasti perinteisemmissä merkeissä. Jouluaterialla tulee olemaan monia suomalaisia perinneruokia, pois lukien joulukinkku. Kinkut olivat sen verta harvassa ja isoja ettei siitä tänä jouluna päästä nauttimaan. Korvasimme kinkun luovasti lihapullilla (jotka itse valmistamme jauhelihasta kera mausteiden) ja uunilohella, sillä allekirjoittanut ei kalkkunaa nauti joulupöydässä. Lihapullien seuraksi teemme porkkana- ja perunalaatikkoa sekä erilaisia keitettyjä kasviksia. Nautinnollisia tuloksia jännitetään vielä silloin, kun Suomessa Nukkumatti on jo ottanut joulunviettäjiä matkaansa.

Hämäävä on tämä 9-tunnin aikaero, joka tällä hetkellä vallitsee Edmontonin ja Suomen välillä. Kun täällä olemme vasta heränneet ja aloittaneet päivän jouluvalmisteluin, niin siellä kotikonnuilla nautitaan jo joulun antimista. Vaikka etäisyys on hirmuinen, se lyhenee kummasti nykyteknologian avulla. Olemme kumpikin yhteydessä omiin perheisiimme Skype:llä välittääksemme joulutervehdyksen.

Pientä palasta jouluillan viettoon.

Rauhallista ja rentouttavaa joulunajan viettoa toivottaen:
Juho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti