tiistai 10. joulukuuta 2013

Kokouksia, valmistujaisjuhlia ja gradua

Astellessani syksyllä 2008 Joensuun yliopiston päärakennuksen, Carelian etupihalle tuntui gradu kovin kaukaiselta asialta. Olin tuolloin pieni ja jännittynyt fuksi, joka etsi muiden uusien opiskelijoiden joukosta historian tuutoreita ja muita fukseja. Ensimmäisistä päivistä on jäänyt mieleen paljon uusia naamoja, uusia asioita, uusia käytäntöjä ja uusia rakennuksia.

Nyt, reilut viisi vuotta myöhemmin nuo uudet naamat ovat tulleet enemmän ja vähemmän tutuiksi, rakennuksissa osaa jo kulkea melkein silmät ummessa ja yliopiston käytäntöjä on tullut opetettua tuutorina uusille fukseille kolmen vuoden ajan. Tähän reiluun viiteen vuoteen mahtuu paljon upeita kokemuksia, lukuisia tenttejä, kasapäin luentoja, satoja ellei jopa tuhansia kuppeja kahvia, opiskelijahintaisia lounaita, bileitä, urheiluturnauksia ja kokouksia. Viidessä vuodessa myös yliopisto on muuttunut Joensuun yliopistosta kolmen kampuksen Itä-Suomen yliopistoksi, joka on laajentunut Suomen monialaisimmaksi tiedeyliopistoksi.

Toimittuani nyt parin vuoden ajan Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajistossa, kolmen kampuksen yliopisto on tullut ihan käytännössä tutuksi. Edustajistotyön kautta olen päässyt tutustumaan loistaviin tyyppeihin yli oppiaine ja kampusrajojen Savonlinnasta Kuopioon. Viimeksi lauantaina vietin päivän aamuyhdeksästä aamukahteen edustajiston kahden kokouksen ja pikkujoulujen merkeissä Kuopion kampuksella. Yhteisömme on aidosti monitieteinen ja monikaupunkinen. Tämä on yliopistomme ja ylioppilaskuntamme ehdoton vahvuus, koska pääsemme aitoon vuorovaikutukseen erilaisista tieteellisistä ja alueellisista taustoista tulevien opiskelijoiden kesken. Suosittelen kaikille nykyisille ja tuleville opiskelijoille osallistumista ylioppilaskuntatyöhön. Se ottaa aikaa ja energiaa, mutta antaa vastapainoksi ikimuistoisia kokemuksia ja elämyksiä, joita ei voi mitata rahassa eikä opintopisteissä!

Miksi mietin juuri nyt opiskeluaikaani taaksepäin? Syy on yksinkertainen: valmistuminen ja työelämä kolkuttelevat jo aivan nurkan takana. Alkusyksystä läpäisin opintojeni viimeisen pakollisen kirjatentin, Historiantutkimuksen klassikot, johon luin sosiaalihistorian merkkiteoksia Emmanuel Le Roy Ladurielta, Carlo Ginzburgilta, E.P. Thompsonilta ja Natalie Zemon Davisilta. (Älä huoli, nimet tulevat tutuksi, jos päätät valita oppialaksesi historian!) Eilen vietin yliopistourani ensimmäisiä ja varmaankin viimeisiä valmistujaisia, jotka yliopisto minulle järjestää. Puolentoista vuoden työteliäs, haastava ja opettava sivuainerupeama opinto-ohjaajan erillisten opintojen parissa päättyi ja juhlistimme urakkaa musiikin, lahjojen, kiitospuheiden ja hyvän ruoan parissa! Ainutlaatuinen elämys, sillä humanististen tieteiden kandidaatin paperit tulivat aikanaan postissa. Olo oli hieman haikea, kun tiiviiksi muodostunut porukka jo työssä olevia opetusalan ammattilaisia ja sivuaineopiskelijoita hajosi viimeistä kertaa ympäri Suomea. Tosin lupasimme jo tavata porukalla Joensuun opopäivillä 2015!

Gradua, gradua ja gradua...


Eilisen jälkeen minulla on opinnoissani jäljellä enää yksi etappi ennen valmistumista filosofian maisteriksi. Kyseessä on se joidenkin mielissä jopa maagisia mittasuhteita saanut pro gradu eli iso-G. Itse suhtaudun graduun kuin mihin tahansa muuhun opiskelutyöhön: se on vaan tehtävä ja sillä hyvä. Tekstiä minulla on kasassa jo kolmisenkymmentä sivua eli reipas 1/3 lopullisesta työstä. Arkistossa Mikkelissä, Joensuussa ja Kajaanissa olen istunut sen verran, että materiaaliakin on jo paljon kasassa. Nyt pitäisi vain jatkaa kirjoitustyötä. Syksyn ainejärjestö-, opo-opinto- ja ylioppilaskuntakiireiden vuoksi kirjoittaminen on jäänyt. Tarkoitus on jatkaa kirjoittamista tammikuussa, kun kalenterissa on oikeasti aikaa. Ja sitten minä sen myös kirjoitan loppuun, tämä olkoot lupaus kaikille blogin lukijoille! Jääkää siis odottamaan kevään blogipostauksia, jossa joko hajoilen lupaukseeni tai tuuletan tarkastettavaksi jätettävää gradua.

Hyvää joulunodotusta!

-Miika-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti