torstai 2. tammikuuta 2014

Sosiaalityötä harjoittelemassa

Sosiaalityön pääaineopiskeluun kuuluu kolme työharjoittelujaksoa. Ensimmäisenä vuonna harjoittelu kesti viikon ja oli ennemminkin tutustuminen työelämään kuin työharjoittelu. Tuon tutustumisen suoritin Kuopion Päihdepalvelusäätiön päihdeklinikalla, josta päihderiippuvaiset saavat avohoitoa, kuten jutteluseuraa sekä korvaushoitoja. Tuolloin kaikki oli uutta ja jännittävää, koska opintoja oli takana vasta muutama hassu opintopiste. Muistan kuinka jännitin asiakastapaamisia ja kyllähän niissä hieman pelottikin.. Onneksi ensimmäisessä harjoittelussa ei tarvitse itse niinkään tehdä työtä vaan saa vain kulkea ohjaajan perässä ja oppia häneltä. Tuo harjoittelu korosti haluani suuntautua päihde- ja mielenterveyspuolelle!

Nyt toisena opiskeluvuotenani suoritan juuri parhaillaan kuuden viikon työharjoittelua. Harjoittelupaikkani on Kuopion yhdyskuntaseuraamustoimisto, Kuopion vankila sekä vapauttamisyksikkö. Saan hyvin laajan kuvan rikosseuraamusalalta ja toimin monien eri ammattilaisten kanssa. Ensimmäisen viikon olin tiiviisti ohjaajani mukana yhdyskuntaseuraamustoimistolla. Sain kuulla paljon ehdollisesti tuomittujen rangaistuksista sekä kiersin ohjaajani mukana katsomassa yhdyskuntapalvelun suorittajia heidän palvelupaikoillaan. Pakko on myöntää, että minua jännitti ja pelotti taas suunnattomasti tavata asiakkaita.. Varsinkin siksi, että he ovat rikollisia. Jännitys lievittyi nopeasti kun näin miten ”normaaleja” nuo ihmiset olivat. Olen nähnyt ja ymmärtänyt nyt todella sen, että ihmiset tekevät virheitä ja heille tulee antaa ne virheet anteeksi.

Toisella harjoitteluviikollani pompin vapauttamisyksikön ja vankilan välillä. Vapauttamisyksikkö on avovankila, jossa harvemmin virka-aikana vankeja näkee, koska he käyvät töissä tai koulussa rangaistuksensa aikana. Vankilassa tapasin useampaakin vankia opinto-ohjaajan mukana. Kuuntelin heidän elämäntarinoitaan ja olin yllättynyt, kuinka mielellään he asioitaan minulle kertoivat. Olen huomannut, että olen kasvanut ensimmäisestä harjoittelusta ammatillisessa mielessä. Osaan esittää kysymyksiä ja näen asioita sosiaalityön näkökulmasta sitä enempää ajattelematta. Toisella viikolla tapasin myös ”oman asiakkaani”, josta tulee oma osuutensa harjoitteluraporttiini.

Kolmas viikko meni vankilan puolella ja nyt kaikki tuntuu jo kutakuinkin selkeältä. Tapasin oman asiakkaani ja tein hänelle haastattelun. Ennen haastattelua perhosia oli vatsassa ja mietin kaikkea mikä voisi mennä pieleen. Kuitenkin, kun esitin ensimmäisen kysymykseni, tuo jännitys hellitti ja suoriuduin keskustelusta mielestäni erinomaisesti. Vankilassa ohjaajani on ollut jo pitkään rikosseuraamusalalla ja hänellä on sellainen ote sosiaalityöhön, joka tulee vasta työkokemuksen kautta. Hän esitti asiakkaalleni vielä lisää kysymyksiä ja opin tuostakin uutta. Rohkeuteni sosiaalityön opiskelijana on kasvanut tämän kolmen viikon aikana huimasti.
Nyt kun kirjoitan tätä kirjoitusta, istun toimistolla kahvihuoneessa. Takana on rauhallinen joulu, josta sain paljon uutta energiaa niin työharjoitteluun kuin kandinkin kirjoittamiseen. Edessä on uusi työviikko ja uudet haasteet, jotka saattavat välillä lannistaa, mutta loppujen lopuksi niistä oppii huiman paljon. Ja mikä parasta, olen taas askeleen lähempänä sosiaalityöntekijän pätevyyttä.

Seuraavassa kirjoituksessani olen UEF-lähettiläshommissa Iisalmessa sekä Lapinlahdella. Näiden vierailujen lisäksi käsittelen sosiaalityön kesätyöpaikan metsästystä, joka toivon mukaan on minullakin jo vireillä tuolloin. ;)

Mukavaa viikkonloppua kaikille lukijoille!

-Meri, sosiaalityön opiskelija




Aamuhämärässä kuvailuja ennen työvuoron alkua. (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti