lauantai 8. helmikuuta 2014

Hidas lämpeämään

Ainakin Juho ja Annu ovatkin jo kerenneet kertomaan heidän vuodenaloituksestaan ja sen mukanaan tuomista kiireistä ja opiskeluista. Minun vuoteni on sen sijaan käynnistynyt hieman verkkaampaan tahtiin ja pääsin luennoillekin vasta tammikuun loppupuolella. Olen tähän mennessä käynyt vasta seitsemällä luennolla ja yhdessä tentissä, josta onneksi kolahtikin tilille vuoden 2014 ensimmäiset opintopisteet.

Tänä keväänä minulla on kalenterissani vain muutama luentokurssi. Kirjallisuuden oppiaineeseen kuuluva metodeihin keskittyvä Kulttuuritieteiden metodologia on jo alkanut, ja ensi viikolla pääsen osallistumaan suomen kielen oppiaineeseen kuuluvalle viron kielen intensiivikurssille, joka järjestetään vain joka toinen vuosi. Luentokurssien sijaan opintosuunnitelmassani on esseitä, kirjatenttejä sekä kandin kirjoittamista. Kuitenkaan näihin en ole jaksanut pistää vielä paljon energiaa...

Yksi syy (laiskuuden lisäksi), joka on vaikuttanut nyt alkuvuonna erilaisten kirjoitustöiden jatkamisen ja aloittamisen viivästymiseen, on jo yli kuukauden jatkunut tauoton päänsärky. Olen kärsinyt silloin tällöin migreenistä ala-asteelta lähtien, joten alkupäivinä tunnistin säryn migreeniksi. Kuitenkin sen jatkuessa ja säryn lieventyessä se ei enää täyttänytkään tavallisen migreenin piirteitä, joten vikaa täytyi lähteä selvittämään lääkärin avustuksella. Onneksi opiskelijoita auttaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS, jonka palvelut opiskelija saa nämä käyttöönsä ylioppilaskunnan jäsenmaksulla. Minun ei siis tarvinnut mennä hakemaan lääkäriaikaa kunnalliselta puolelta, vaan sain ajan helposti soittamalla eräänä aamuna YTHS:n akuuttien aikojen varaukseen. Kuntoutuminen päänsärystä on minulla vielä kesken, mutta todennäköisesti minun särkyni aiheutuu jännitysniskan ja migreenin sekoituksesta. Onneksi olo on jo hieman parempi.

Vaikka suurimman osan tammikuusta käytin vain kotona olemiseen ja kaikenlaisen pienen puuhailuun, olen kerinnyt istumaan jo hieman junassa. Joskus opiskelijan kohdalle saattaa sattua aivan ainutlaatuinen tilaisuus, ja silloin on hyvä tarttua siihen. Näin kävi (kolmatta vuotta yliopistossa opiskelevalle) avomiehelleni, joka pääsi oman alansa töihin toiseen kaupunkiin kevään ajaksi. Hetkellisessä etäsuhteessa elämistä helpottaa se, että juna kulkee säännöllisesti ja opiskelijalipun hinnalla on hieman inhimillisempää matkustaa. Olenkin jo kerinnyt käymään pariin otteeseen avokkini kotipaikkakunnalla ja viikon verran hänen työpaikkakunnallaan eteläisemmässä Suomessa.

Onneksi esseitä ja kandia voi kirjoittaa myös muuallakin kuin vain yliopiston läheisyydessä, joten en ole aivan kahlittuna Joensuuhun tänä keväänä.

Suomen kielen opiskelijalle tämä viikko oli henkäisevä, sillä kohauksen aiheuttaneen alkaa tehdäalkaa tekemään -muutoksen lisäksi keskiviikkona liput nostettiin salkoihin J.L. Runebergin muistoksi ja kunniaksi. Vaikka runebergintorttujen luonnollinen aika oli jo keskiviikkona, päätin silti leipoa niitä vasta perjantaina, sillä sain iltasella kylään muutaman samaan aikaan suomen kielen ja kirjallisuuden oppiaineissa aloittaneen kurssikaverin. Koska tässä vaiheessa opintoja kirjallisuuden opiskelijoilla on yhä enemmän ja enemmän kirjatenttejä tai esseen kirjoitteluita, yliopistolla tulee käytyä entistä harvemmin, ellei esseitä kirjoita sitten yliopiston kirjastossa. Kavereita ei siis tule nähtyä niin usein. Sen takia olikin mukava saada kavereita kylään ja vaihtaa viime aikojen kuulumiset.

Kuvassa helmikuun herkkuja

Vuoden alku on siis sujunut rauhallisesti, mutta nyt minun pitäisi alkaa tekemään asioita ja saada arki kunnolla käyntiin. Kotuksen tiedote sai ainakin veren virtaamaan päässä ;)


- Maarit, kirjallisuus ja suomen kieliTässä vielä käyttämäni ohje runebergintorttuihin:

100 g             margariinia
0,5 dl             sokeria
1                    kananmuna
1 dl                vehnäjauhoja
¾ tl                leivinjauhetta
½ tl                kardemummaa
1 dl                keksinmurua tai korppujauhoja
1 dl                jauhettua mantelia
(1 rkl             kookoshiutaleita)
½ dl               kermaa

koristeeksi:
1 dl                tomusokeria
2 tl                 vettä tai laimennettua sitruunamehua
                      hilloa

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne joukkoon. Lisää kerma. Annostele taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa kunnes ovat kullanruskeita (n. 10 min.)

Kavereiden kanssa katsottiin myös talviolympialaisten avajaiset


 Lisää tietoa YTHS:stä netissä www.yths.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti