tiistai 11. helmikuuta 2014

Lukiovierailuita, opopäiviä ja gradua - lähettilään alkuvuosi

Lukuvuosi UEF-lähettiläänä on ennättänyt jo helmikuun puoliväliin. Kiireisimmät viikot taitavat olla takanapäin, kun lukiot eri puolilla Suomea valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin ja korkeakoulujen yhteishakuun. Luvassa on paljon pohdintaa, mietiskelyä ja valintojen tekemisiä, kun nuoret tekevät päätöksiä hakukohteistaan.

Tien päällä  - suuntana Keski-Pohjanmaa!

Tammikuun aikana reissasin eri puolilla Suomea kertomassa lukiolaisille omista opinnoistani ja UEF:n koulutustarjonnasta. Vastaanotto oli lämmin niin täällä kotimaakunnassa Ilomantsin, Outokummun ja Kiteen lukioilla kuin hieman kauempana Keski-Pohjanmaalla Kokkolan yhteislyseon, Haapaveden, Ylivieskan ja Haapajärven lukioissa. Kilometrejä auton mittariin kertyi noin puolitoistatuhatta ja sillä matkalla tuli nähtyä erikokoisia ja -näköisiä lukiolaisia. Yhteistä jokaiselle lukiolle oli se, että UEF:n esittelyä oli kokoontunut kuuntelemaan kymmeniä innostuneita lukiolaisia. Kiitos vielä teille!

Haapaveden lukion aulatila.

Haapajärven lukiolla Joensuu oli tuttu paikka opettajanhuoneessa.

Helmikuun alussa oli jälleen aika istua auton rattiin ja suunnata Etelä-Pohjanmaalle. Seinäjoella järjestettiin 6.-8.2. valtakunnalliset opo-päivät, jonne oli kokoontunut noin kuutisensataa opinto-ohjaajaa eri puolilta Suomea. Opoille jaettiin päivien tunnuslauseen mukaan ”parahat evähät lakeurelta” ja moni opo sai mukaansa myös UEF:n opokassin hakuoppaineen ja koulutusalaesitteineen. UEF oli monelle opolle tuttu oppilaitos, varsinkin Joensuun kampus, sillä meillä on tarjolla ainoana Suomessa kandi- ja maisteriopinnot sisältävää opinto-ohjaajakoulutusta. Sen lisäksi moni on suorittanut meillä erilliset opinto-ohjaajan opinnot. 

"Opokassitehdas" Seinäjoella.

Muutamia kommentteja meidän kampustemme kaukaisesta sijainnista ja vaikeista kulkuyhteyksistä kuului. Tämä on hieman surullista, koska usein asenteet tekevät matkasta pidemmän kuin se todellisuudessa on. Minulla on opiskelukavereita esimerkiksi Kuopiosta, Heinävedeltä, Keravalta, Helsingistä, Kotkasta, Kouvolasta, Salosta, Ähtäristä, Rovaniemeltä – vain muutama kaupunki mainitakseni. Itse asiassa ene

mmistö kavereistani on tullut opiskelemaan Joensuuhun Pohjois-Karjalan ulkopuolelta. Meille siis voi ja kannattaa tulla kauempaakin!

Onhan sinne kauas tietenkin pitkä matka.

Opopäiviltä kotiutumisen jälkeen olen syventynyt Sotshin olympialaisten lajitarjonnan maailmaan. Edellisessä blogitekstissä kirjoitin, että tavoitteena on tämän kevään aikana valmistua filosofian maisteriksi. Urakoin tammikuussa lähettilästöiden ja lyhyen ulkomaanmatkan välissä graduani. Olin asettanut itselleni tavoitteeksi saada valmista ennen olympialaisia, joten pakotin itseni aamuisin yliopiston kirjastolle kirjoittamaan. Muutaman ahkeran työpäivän jälkeen olin saanut kasaan noin 90 sivua tekstiä, jonka hioin palautuskuntoon tammikuun viimeisen päivän kunniaksi. Nyt odottelen tarkastajien arvostelua ja sen jälkeen pääsenkin hakemaan tutkintoa. Kevät kuluu osaltani työnhaun parissa, ja toivottavasti ensi vuoden opopäiville Joensuuhun pääsen vieraaksi opinto-ohjaajana ja voin käydä hakemassa koululleni UEF-tietoutta uusilta lähettiläiltä.

Lopuksi toivotan pikkusiskolleni ja muille tämän kevään abiturienteille tsemppiä ja menestystä kevään ylioppilaskirjoituksiin! Hyvällä valmistautumisella ja rennolla asenteella pääsee pitkälle!


-Miika-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti