maanantai 12. toukokuuta 2014

Valintakoekello tikittää


Heipähei!


Valintakokeet lähestyvät kovaa kyytiä, halusipa sitä tai ei. Luokanopettajan ammatista haaveilevilla VAKAVA-kokeet olivat jo viime viikolla mutta monilla muilla koitos on vielä edessä. Joko jännittää?

Edellisessä postauksessani mainitsinkin, että kiersin (ja selätin) abivuoden jälkeen useita valintakokeita. Niistä keräämieni kokemusten perusteella laadin teille pari riviä siitä, miten valintakoetilanteeseen kannattaisi valmistautua.

Ennen valintakoetta salien edustoilla jännitys on käsinkosketeltava. Kaikkia muitakin jännittää, ja jännitys tarttuu helposti kaikkiin ympärilläoleviin. Jutustele ja tutustu muihin odotellessasi saliin pääsyä, näin jännitys helpottuu ja tutustut parhaassa tapauksessa tuleviin luokkakavereihisi. Ei myöskään ole kiellettyä ottaa kaveria mukaan tukemaan ja tsemppaamaan sinua ennen h-hetkeä.

Älä avaa kirjoja enää valintakoeaamuna. Paniikkilukemisella on enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia. Itseluottamuksesi laskee kuin lehmän häntä, jos kirjan sisältö ei muistu mieleen aamutäpinöissä. 

Saavu valintakokeisiin ajoissa. Ilmoittautuminen ja oikean salin löytäminen voi viedä suunniteltua enemmän aikaa, ihan oikeasti! Jos valintakokeet pidetään toisella, vieraalla paikkakunnalla, kannattaa sinne matkustaa jo edellisenä iltana, ettei aamulla tule paniikkia.

Valintakokeeseen voi ottaa mukaan pienet eväät. Ota mukaan vaikka lempiherkkujasi, niin saat kiinni hyvästä fiiliksestä.

Kun saat valintakokeen eteesi, lue saamasi aineistot läpi huolellisesti. Tehtävät voivat näyttää ensimmäisellä vilkaisulla vaikeilta tai jopa mahdottomilta, mutta eivät ne sitä sitten loppujen lopuksi ole. Aloita tehtävien tekeminen helpoimmasta ja jätä vaikeimmat viimeiseksi. Peruskauraa.

Jos et osaa jotain tehtävää, älä murehdi, vaan hyppää sen yli ja palaa siihen vielä lopuksi, jos aikaa jää. Esimerkiksi lääketieteen valintakokeessa yhtä tehtävää kohti on aikaa vain noin viisitoista minuuttia, joten pähkäilemään ei voi jäädä loputtomasti.
 Pääsykokeeseen valmistautumista.
 Pääsykoefiiliksiä 2011, tuolloin eivät lääkiksen ovet vielä auenneet.
  Pääsykoefiiliksiä 2012, päivä ennen pääsykoetta. En osannut enää stressata.


Lopputulos!

Vielä tänäkin päivänä ihmettelen.Tsemppiä valintakokeisiin toivottaa,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti