perjantai 2. toukokuuta 2014

Vappuni Joensuun kampuksella

Vappu tuli ja lämpöiset säät meni. Lämmintä mieltä silti riitti Joensuun kampuksella, kun opiskelijat kokoontuivat yhteen juhlimaan kevään juhlaa numero 1. Monet ainejärjestöt järjestävät vappuaattona omaa ohjelmaa jäsenilleen ennen päivän virallisia osuuksia, eikä suomen kielen ja kirjallisuuden ainejärjestö Täky ole poikkeus tästä. Päivän ohjelmaan oli suunniteltuna pari erilaista rastirataa.

Ensimmäisenä vuorossa oli rastirata fukseille. Aikaisemmin fuksien uudet haalarit on kastettu vappuna, mutta kolmena edellisenä vuonna haalarit on kastettu jo aiemmin kevätlukukaudella ja vapun haalarinkastajaisten tilalle on tullut erillinen rastitapahtuma, jossa vanhemmat opiskelijat saavat vielä kerran laittaa fuksit tekemään kaikkea kivaa ja hassua. Koska iltapäivän ohjelmat olivat tänä vuonna hieman tavallista aikaisemmin, aloimme kokoontua yliopistolle jo kello 10:30. Aikainen aika vaikutti tietenkin hieman, ja suurin osa rastinpitäjistä saapui paikalle n. 30 minuuttia myöhässä. Jostain kumman syystä fukseja ilmaantui paikalle vain neljä! Mutta onneksi fuksikato ei haitannut, ja rastikilpailu onnistui neljänkin fuksin voimin.

Fuksit saivat muodostaa vaatejonon Carelia-rakennuksen aulaan ja pomppia säkkihyppelyä tekemäänsä janaa pitkin. Onneksi Carelian aulassa oli muitakin opiskelijoita, joten fuksimme saivat yleisöä :)

Fuksien rastiradan jälkeen henkilövaje korjaantui ja paikalle saapui muitakin fukseja. Seuraavaksi fuksit pääsivät antamaan hieman takasin vanhemmille opiskelijoille Kostajaisten muodossa. Pienissä joukkueissa me vanhemmat opiskelijat saimme mm. vatkata lanteitamme maapähkinä-sukkahousuhäntien kanssa, juosta tukkihumalaa ja kävellä kottikärryä.

Rastien jälkeen jäimme odottelemaan yhtä vapunjuhlinnan kohokohtaa: Alkukivien lakitusta. Yksi Joensuun kampuksen vapunvieton päätapahtumista on se, kun suomen kielen ja kirjallisuuden ainejärjestö Täky ry lakittaa yliopiston Alkukivet yliopiston pihalla. Alkukivet lakitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987, joten tänä vuonna Täky laski yo-lakin Alkukivien päälle 28:nnen kerran. Täky on onnistunut luomaan hienon perinteen Joensuun kampukselle.

Lakitus alkaa siten, yo-lakkipäiset täkyt marssivat ikitäkyn, puheenjohtajan ja Täkyn suuren yo-lakin perässä Alkukiville. Lakki asetetaan kiven päälle ja sitten hiljennytään kuuntelemaan lakituspuhetta, jonka pitää kunniajäsenemme ikitäky Koutola. Puheen jälkeen täkyt laulavat Meelelahutuslaulun Jääkärimarssin sävelellä. Sitten onkin aika poksauttaa auki skumppapullot ja päästää ilo irti!

Alkukiven lakitus. Lakki on asetettu kiven päälle ja kuuntelemme lakituspuhetta. Annu räpsäisi hyvän kuvan tilanteesta :)

Alkukivien lakituksen jälkeen opiskelijat asettuvat ylioppilaiden kulkueeseen ja valmistautuvat marssille kohti Ilosaarta. Täkyn kunniana on olla ensimmäisenä ainejärjestönä kulkueessa yo-lakin kanssa. On aika hienoa, miten pitkä letka opiskelijoita seuraavaa Täkyn lakkia kaupungin halki. Kulkueessa kävely on yksi suosikkihetkistäni vapussa, ihmiset ovat niin iloisia ja heille on mukava vilkutella ja toivottaa hyvää vappua. Kahtena vuonna kuljin yo-lakin edellä Täkyn puheenjohtajan roolissa, tänä vuonna kävelin aivan lakin takana. Kulkue tekee matkalla pienen pysähdyksen Torso-patsaan kohdalla ja katsomme kuinka patsas pestään puhtaaksi. Ilosaareen päästyämme ohjelmassa on vielä yliopiston kuoron esitys ja ISYYn edustajan puhe.

Loppuilta on yleensä Täkyn osalta vapaata ohjelmaa. Itse lähdin Ilosaaresta kurssikavereiden kanssa syömään ja viettämään iltaa yhden kurssikaverin asunnolle. Illan mittaan kerkesimme piipahtaa vielä kaksissa bileissä, ja allekirjoittanut oli kotona jo 22:30! Näin "vanhana" ei enää jaksa :D

Vappupäivänä Ilosaaressa järjestetään ainejärjestöjen yhteinen piknik, jonne opiskelijat kokoontuvat vapaasti hengailemaan ja viettämään aikaa. Tämän vuoden kehno sää sai minut jäämään kotiin, mutta sain mukava ohjelmaa, kun grillailimme iltasella pihan grillikatoksessa. Viilenevää iltaa olikin mukava viettää lämpimän nuotion ääressä ja syödä kuumia lettuja.

Jälkiruuaksi oli lettuja. Ensin kuitenkin lainasimme paistinpannuamme muille grillaajille, jotta he saivat pekoninsa kypsäksi.

Vaikka vappu on nyt ohi, niin omalla kohdallani juhlinta jatkuu vielä viikonloppuna, kun juhlimme hieman vappua avomieheni kanssa. Suunnitelmissa on paistaa munkkeja ja juoda pois jääkaapista kaikki simat, jotka ovat olleet siellä tekeytymässä :)

Minun haalarini. Hassu kuvakulma ei anna oikeutta haalarimerkeille, joita on kerääntynyt useampi kymmen.Hyvää mennyttä vappua ja innokasta uuden odotusta! Opiskelijavaput on metkoja!

Terveisin,

- Maarit, suomen kieli ja kirjallisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti