torstai 13. maaliskuuta 2014

Opiskelijaeduista

Kirjoittelin viime viikolla Facebookin puolelle lyhyesti kyseisen päivän rahankäytöstäni. Kävin ystäväni kanssa ensin pelaamassa sulkapalloa, tämän jälkeen yliopistolla lounaalla ja vielä illalla katsomassa stand up –esityksen (oli hyvä, sai nauraa!). Koko tämä lysti kustansi reilut 12 euroa, kun ei-opiskelijalta samat huvit olisivat vieneet yli tuplamäärän rahaa. Totesinkin, ettei tämä ollut mielestäni ollenkaan huono diili.

Opiskelijat saavatkin yllättävän monista paikoista jotain pieniä etuja. Tunnetuimpia ovat varmasti hyvitykset bussissa ja junassa, joissa opiskelijat reissaavat puoleen hintaan. Tuntuva alennus tulee myös yliopiston ravintoloista, joissa opiskelijat syövät huomattavasti edullisemmin kuin vierailijat: esimerkiksi Carelialla opiskelija maksaa lounaastaan 2,35 euroa, kun vierailija pulittaa samasta ateriasta 7 euroa. Samoin useisiin tapahtumiin, kuten juuri viime viikon stand up –esitykseen, on tarjolla opiskelijahintaisia lippuja, jolloin kulttuurista pääsee nauttimaan hiukan edullisemmin. Erilaiset erikoiskaupat puolestaan nappaavat hinnasta usein kymmenen, viisitoista pinnaa pois kun vilautat opiskelijakorttia. Tätä listaa voisi jatkaa paljon pidemmällekin.

On tosiasia, että näistä pienistä puroista muodostuu lopulta suuriakin summia. Tätä ei vain aina tiedosta, sillä eihän esimerkiksi kymmenen prosentin alennus tunnu usein juuri missään. Opiskelijakorttia ei myöskään aina muista kaivaa esille, ellei tiskillä erikseen mainita opiskelija-alesta. Itsekin olen vasta viimeisen vuoden sisään oppinut tämän alennuksien kalastelun, vaikka joskus se tuntuukin hieman nololta, varsinkin jos kyseisestä paikasta ei alennusta saa. Olen kuitenkin todennut, että noin pienellä vaivalla saatavat säästöt kannattavat. Kuten todettu, pienistä puroista kasvaa lopulta jokia ja niin edelleen.


Useat opiskelijat valittavat opintotuen pienuudesta ja siitä, ettei sillä pysty tekemään yhtään mitään, edes kattamaan kaikkia elinkustannuksia, saati nauttimaan vapaa-ajasta. Tämä on toki osaltaan totta, mutta kuitenkin opiskelijoiden olot ovat Suomessa loppujen lopuksi melko hyvät. Opiskelijat on huomioitu täällä, juuri esimerkiksi opintotuen ja noiden opiskelijaetujen kautta. Tällä tekstillä halusinkin siis lähinnä muistuttaa, että myös opiskelijalla on oikeus ja mahdollisuus nauttia vapaa-ajastaan. Yksi teatteriesitys, suosikkibändin keikka tai pitkään haaveillun kellon hankkiminen silloin tällöin ei budjettia kaada, varsinkin jos muistaa käyttää opiskelijaedut hyväkseen. Myös opiskeluaika on elämää ja siitä on muistettava nauttia. 

-Annu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti