maanantai 31. maaliskuuta 2014

Valintakokeet tulee, oletko valmis?

Heipsan!

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen haku loppuu huomenna eli huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Toivottavasti kaikki muistavat viimeistään aprillipäivän hössötyksien ohessa täyttää hakulomakkeen. Voisitte muuten aprillata kavereitanne postaamalla  Facebookiin, että omg, unohdin hakea kouluun! #ohnoes #suchluck #verysad.


Oon kyllä taas niin nättinä tässä! Meikä taitaa olla itse se valintakoepeikko. Gotta love this!


Hakujen jälkeen olisikin sitten tartuttava härkää sarvista ja aloitettava pääsykokeisiin lukeminen. Jos aloitat viimeistään tänään, sinulla lienee ainakin kaksi kuukautta aikaa lukea. Älä aliarvioi pääsykokeiden merkitystä, niissä pärjääminen voi taata sinulle opiskelupaikan, vaikka yo-kirjoitukset olisivatkin menneet hieman penkin alle.


Yliopiston Saima-lehdessä julkaistiin kiva artikkeli valintakoepeikon selättämisestä. Abinumeron voi lukea myös yliopiston nettisivuilta

Olen käynyt itse tekemässä ainakin seitsemän pääsykoetta (lääkis kahteen kertaan, terveyden biotieteet, suomen kieli ja äidinkielenopettajan soveltuvuus, mediatekniikka, restonomi, terveydenhoitaja) ja minun osaltani ne ovat ehkä tässä. Voisin kuitenkin antaa joitain vinkkejä, miten selvitä pääsykokeista kunnialla. Selätinhän kuitenkin kuusi peikkoa seitsemästä (lääkiksen pääsykoe ei mennyt ihan buttoniin eli nappiin ensimmäisellä kerralla). En tietenkään pystynyt ottamaan kuin yhden opiskelupaikan vastaan, sikäli pärjääminen meni hieman hukkaan.


1. Tutustu vanhoihin valintakokeisiin. Järjestä itsellesi harjoituskokeita, joissa harjoittelet valintakoetilannetta: pistä kello soimaan tietyn ajan päästä ja yritä saada koe tehtyä siinä ajassa. Monissa pääsykokeissa yhtä tehtävää varten on varattu huomattavasti vähemmän aikaa kuin ylioppilaskokeissa, joten ajankäyttöä kannattaa harjoitella. (Tämän takia en itse päässyt ensimmäisellä kerralla lääkikseen).

2. Muista rentoutua! Syö hyvin, liiku ja tee lukemisen ohella asioita, joista pidät. Koko elämää ei kannata uhrata pääsykokeisiin valmistautumiselle, muuten voimat loppuvat jo ennen pääsykoetta. Muista myös viettää aikaa kavereiden ja perheen kanssa, heiltä saat urakkaasi paljon tukea.

3. Älä opettele valintakoekirjoja ulkoa, vaan huolehdi, että ymmärrät opiskelemasi asiat ja osaat soveltaa tietojasi tarvittaessa. Yliopistojen/AMK:jen valintakokeissa tehtävät ovat usein soveltavia ja oppiainerajat rikkovia.

Etsi itsellesi sopiva opiskelumuoto. Toiset haluavat opiskella yksin, toiset hyötyvät esimerkiksi lukupiireistä. Jotkut muistavat asiat muistiinpanoissa käytettyjen värien avulla, osalle tieto hahmottuu parhaiten esimerkiksi mind mappeja väsäämällä. Netistä löytyy useita muistiinpainamisstrategioita, joita kannattaa kokeilla.

4. Älä lue kauhutarinoita tai stressaa siitä, että muut lukevat enemmän kuin sinä. Jokainen on kuullut kaverin kaverista, joka luki pääsykokeeseen vuoden ajan kaksitoista tuntia päivässä, haki yliopistoon seitsemän kertaa eikä siltikään päässyt sisään. Useimmiten nämä ovat vahvasti väritettyjä ja liioiteltuja tarinoita.

5. Pyri viimeisinä päivinä ennen valintakoetta rentoutumaan, sillä paniikkilukemisesta ei useimmiten ole mitään hyötyä. Pahimmassa tapauksessa vaivut epätoivoon tai väsähdät lopullisesti kirjapinon keskelle.


Hajoilin kolme kuukautta kirjoitusten jälkeen Galenokseen (entinen lääkiksen pääsykoekirja) enkä päässyt sisään. Elämä jatkui silti. Aina ei mene niin kuin Strömsössä!

Pelkästään Kuopion lääkikseen hakee joka vuosi yli tuhat opiskelijaa, joten varmaan osa tämänkin postauksen lukijoista kuuluu heihin. Tässä teille minun lääkispeikonselätystarinani.

Ensimmäinen lääkiksen valintakoekerta ei siis mennyt ihan putkeen. Ensinkin, käytin kokeessa aivan liian paljon aikaa yhteen tehtävään. Väkersin ensimmäistä tehtävää (1/16) melkein puolitoista tuntia, jolloin muiden tehtävien kanssa tuli todella kiire. En myöskään selannut tehtävävihkoa läpi, ja koeajan päättymisen jälkeen huomasin, että viimeisillä sivulla olisi ollut todella helppoja ja nopeita tehtäviä, jotka olisi ehdottomasti kannattanut laskea pitkien ja vaikeiden sijaan.

En tykännyt fysiikasta, joten ajattelin, että luen kemian ja biologian osuudet hyvin ja jätän fysiikan vähemmälle. Se kostautui sitten valintakokeessa, jossa oli ensimmäisellä hakukerrallani todella monta fysiikan tehtävää. 

Ajattelin koko kokeen ajan, ettei tästä tule mitään. Aivan liian paljon aikaa tuhrautui panikoimiseen ja kynän nakerteluun. 

Toisella hakukerralla opettelin asiat oikeasti hyvin. Olin aloittanut lukemisen jo niin ajoissa, etten tarvinnut tiukkaa lukusuunnitelmaa. Ehdin hyvin katsomaan viimeisellä viikolla MM-jääkiekkoakin. Menin kokeeseen hyvällä tsempillä ja selviydyin tehtävistä suhteellisen nopeasti. Laskin ainakin 12 tehtävää kuudestatoista ja kirjoitin joihinkin pari lausetta, joista ajattelin irtoavan ainakin yhden pisteen.


Tsemppiä teille lukemiseen! Postilaatikosta kolahtava hyväksymiskirje on niin huikea ja koko loppuelämän ilahduttava palkinto, jonka eteen kannattaa tehdä töitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti