keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Stressi ja sen hallinta


Ei käytössä
Nytkö minulle pääsi tulemaan stressi? Tutkimussuunnitelmaa, palauttamatta olevia tehtäviä, tekemättömiä töitä ja lähestyviä deadlineja... Huonosti suunniteltu aikataulu ja viime tippaan jättäminen... Kuulostaako tutulta? Onko sinulle käynyt näin? Minulle ei yleensä, mutta nyt näyttää uhkaavalta. Katson netistä varmuuden vuoksi millaisesta vaivasta tai ilmiöstä on kyse. Kyllä, jotkut oireet täsmäävät... Tätäkin näyttää olevan akuuttia ja kroonista mallia, näyttääpä se jopa tarttuvan. Vaikuttaa vakavalta. Ja hyvänen aika, siihen voi jopa kuolla... EI! En ole valmis kuolemaan... Tästä on päästävä eroon.

Olen kuullut, että jotkut ovat hoitaneet stressiä alkoholilla ja tupakanpoltolla. Lisäksi he ovat pyrkineet pääsemään eroon stressaavista asioista, eli tässä tapauksessa kohdallani se olisi tekemättömät työt. Eli minähän voisin tinkiä yöunistani ja tehdä hommia yötä myöten. Lisäksi voisin tinkiä ruoanlaitosta ja pyrkiä syömään enemmän pikaruokaa. Lisäksi voisin tinkiä liikkumisesta ja kavereiden takaamisesta. Ulkona olokin olisi ajanhukkaa, sillä tekemättömät työt eivät voi odottaa. Jotenkin ajatus noiden edellä olevien keinojen käyttöönotosta tuntuu lisäävän minun stressaavaa oloani. Olisiko kuitenkin olemassa parempia ja terveellisempiäkin keinoja?

Pilkillä ja luistelemassa
Täytyypä miettiä hyviä stressin lievityskeinoja? Mikäpä olisi parempi stressin poisto, kuin mennä ulos alkavaan kevääseen. Olla ottamatta kerrankin mukaan mitään musiikkia tai muuta "häiritsevää". Musiikkia tulee kuunneltua todella paljon, vaikkapa autossa tai kotona. Mennäppä pois teiden läheisyydestä sellaiseen paikkaan, johon ei kuulu autojen äänet. Puijon maisemat olisivat tähän oiva maasto. Hiihtämäänkin voisi yleensä mennä näihin aikoihin, mutta tämä talvi on ollut monelle hiihtäjälle liian hiekkainen ja kivinen. Kevät auringossa voisi kuunnella lintujen laulua, purojen liplatusta ja metsän kohinaa. Olisihan se mukava käydä myös vaikkapa salilla hikoilemassa ja purkamassa pahaa oloa.

Soittohommia
Kavereitakin voisi nähdä enemmän ja jutella ihan muita juttuja, kun näitä opiskeluasioita. Käydä vaikka "kylillä" ottamassa vaikka parit. Bänditreeneihinkin voisi mennä ja purkaa pahaa oloaan metallimusiikin avulla, mutta nyt ei sinnekään pääse, kun treenikämppä vapautuu vasta kuun puolenvälin jälkeen. Bänditreenit ovat olleet kyllä hyvä keino saada ajatukset hetkeksi jonnekin muualle. Tänä keväänä olisi tarkoitus mennä tekemään ensimmäinen demo (https://www.facebook.com/marrasband). Sekin tietysti teettää hiukan ajatustyötä, mutta se ei onneksi ole tuntunut millään lailla stressaavalta. Toisaalta olisihan se mukava käydä katsomassa joku hyvä keikkakin.

Frisbeegolfia keväällä
Perheen kanssa oleminen on sitä normaalia elämää. Voi puuhastella kaikenlaista lasten kanssa. Pelkkä "oloilu" kotosalla perheen kanssa olisi loistava stressinpoistokeino. Nyt se ei arkena kuitenkaan näytä onnistuvan sellaisena, kun sen kuvittelisin. Yliopistolla täytyy käydä luennolla tai sitten tehdä kotona opiskeluhommia tietokoneella. Lapsetkin näyttävät viihtyvän päiväkodissa, ovathan heidän kaikki kaverinsa siellä. Onneksi viikonloppu on tulossa ja täytyy keksiä jotakin todella mukavaa tekemistä yhdessä.

Keväinen taivas
Tätä kirjoitusta miettiessäni ja kirjoittaessani huomasin stressaavan olon helpottaneen. Kummallista... Vielä eilen minulla oli tosi stressaantunut ja kireä olo. En ehtinyt käyttää alkoholiakaan, saatikka aloittaa tupakan polttoa. Ulkonakaan en ehtinyt käydä, kun pakolliset siirtymät. Enkä myöskään salilla. En ehtinyt myöskään käydä Puijon metsässä kuuntelemassa metsän ääniä. Musiikkia en myöskään ehtinyt kuunnella, enkä käydä bänditreeneissä. Saatikka, että olisin kavereita nähnyt. Lapsetkin olivat päivät päiväkodissa ja minä yliopistolla. Itse asiassa en ehtinyt kuin suunnitella ja miettiä stressin lievityskeinoja. Tämän kirjoituksen suunnittelu ja omien ajatusten ilmaiseminen saivat oloni paranemaan. Samalla tuli mietittyä työjärjestystäkin. Hei... Tässähän on myös hyvä keino!!! Tässä on varmaan syy miksi ihmiset kirjoittavat päiväkirjoja (itse en ole sellaista koskaan kirjoittanut). Riittäneenkö pelkkä stressinpoiston suunnittelu helpottamaan stressaantunutta oloa?

Dream Theater:in keikalla
Onneksi opiskelu ei ole koko ajan tällaista. Kuormittavuus näyttää ajoittuvan aina tiettyihin ajankohtiin. Kuormittavuuteen voi itse vaikuttaa suunnittelemalla ja aikatauluttamalla asiat pidemmälle aikajaksolle, ettei tekemättömät työt pääse yllättämään. Olkaa suunnitelmallisia ja tavoitteellisia. Älkää tehkö asioita jaksamisen ylärajoilla. Olkaa itsellenne armollisia.
Hyvää ja stressitöntä kevättä kaikille!!! :)

- Tuomo ("Hoitotiedemies")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti