keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Itä-Suomen yliopiston hoitotieteenlaitos sairaanhoitajapäivillä


Itä-Suomen yliopiston hoitotieteenlaitos kävi esittelemässä toimintaansa ja koulutustarjontaansa sairaanhoitajapäivällä Helsingin messukeskuksessa maaliskuussa. Mukana messuilla Kuopiosta olivat myös Itä-Suomen avoin yliopisto, Niuvanniemen sairaala, Kuopion kaupunki ja Kuopion yliopistollinen sairaala. Esittelijöinä hoitotieteenlaitoksen pisteellä olivat minun lisäkseni Pirkko Mikkanen, Päivi Kankkunen, Anne Vaajoki, Pirjo Partanen ja Anja Terkamo-Moisio.  Itse olin sairaanhoitajapäivillä ensimmäistä kertaa ja sen puitteet tekivät minuun erittäin positiivisen vaikutuksen. Oli mukavaa huomata kuinka hyvin valmistautuneita messuesittelijät kokonaisuudessaan olivat. Varsinkin eri kaupungit olivat kehittäneet erittäin näyttäviä pisteitä. Koulutustarjontaa oli runsaasti ja osallistujia todella paljon. Ovathan sairaanhoitajapäivät erittäin suuri tämän alan koulutus ja esittelytapahtuma. Kiinnostus hoitotieteen koulutusta kohtaan oli runsasta ja kaikki kiinnostuneet otettiin avosylin vastaan.  Uskon, että kiinnostuneet saivat varmasti tiedot, joita he tulivat hakemaankin.

Uskon kiinnostuksen lisääntymisen johtuvan alan erittäin hyvästä työllisyystilanteesta, joka vallitsee koko Suomessa. Ihmiset uskaltautuvat tämän vuoksi jatkokouluttautumaan myös työnsä ohessa. Oli erittäin positiivista huomata kuinka ihmiset olivat halukkaita kehittämään omaa osaamista ja laajentamaan sitä myös alan kehittämisen puolelle. Jopa valmistuvat sairaanhoitajat olivat kiinnostuneita hakeutumaan yliopistoon heti valmistutumisensa jälkeen.

Pääsin tutustumaan messupäivien välissä myös uudenlaisen työterveysaseman toimintaan. Heltti-niminen työterveysasema oli juuri avannut ovensa ja he esittelivät omaa omintakeista toiminta ajatustaan. Ensivaikutelma tiloihin astuessa oli heti mukavan rento. Seinät olivat maalattu liitutaulumaalilla ja niihin oli tehty ”päiväkotimaisesti” aiheeseen liittyviä kuvia ja tekstejä. Toimintajaatuksena oli tehdä tiloista mahdollisimman rennot ja sellaiset, että ne eivät aiheuta ihmisissä pelkoja ja epämiellyttäviä tunteita. Esimerkiksi lääkärin vastaanottohuone vaikutti kahvihuoneen ja neuvotteluhuoneen risteytykseltä samoin näytteenottohuoneen pinkki nojatuoli oli myös virkistävän erilainen. Heltti oli myös panostanut asiakkaiden sähköiseen asiointiin, jolloin käynti työterveysasemalla ei vaadi henkilökohtaista käyntiä vaan tapaa lääkärin ”etänä”. Myös sähköisiä potilasohjauksen työkaluja näki kerrankin oikeassa käytössä. Heillä oli jo lähes käyttöönotettuna sovellukset mm. työstressin hallintaan ja diabeteksen seurantaan. Hyvä Heltti!!! Tällaisia terveyspalveluja soisi olevan enemmänkin.

Sairaanhoitajapäivien saldo oli erittäin positiivinen. Mukana olleet esittelytavarat ja tutkimusartikkelitkin loppuivat viimeisen messupäivän päätteeksi, joten ei passaa olla muuta kuin tyytyväinen kiinnostuksesta. Itselleni sairaanhoitajapäivät olivat ennen kaikkea mukava tapa tavata uusia ihmisiä ja saada uusia ideoita. Toivottavasti mahdollisimman moni täyttää hakupaperit ja tulee pääsykokeisiin.


Tuomo ("hoitotiedemies") 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti