tiistai 1. huhtikuuta 2014

 Puoli vuotta Aasiassa

Soulissa uusi ja vanha kulttuuri sekoittuvat tehokkaasti!


Elisa kirjoittelikin jo aiemmin omasta vaihtovuodestaan Etelä-Afrikassa. Ajattelin, että voisin jakaa lyhyesti myös oman tarinani. Olin kevään 2013 vaihdossa Etelä-Koreassa, pääkaupungissa Soulissa. Paikka kuului yliopiston kahdenvälisiin vaihtosopimuksiin, joten opiskelukustannukset katettiin yliopiston puolesta. Olin joulun alla 2012 reissussa Aasiassa, ja silloin päätin hakea vaihtoon johonkin Aasian maahan. Reissun vuoksi hakemukseni deadlinet paukkuivat, joten päädyin hakemaan jälkihaussa. Vaihtoehtoina olivat Korea, Japani ja Kiina, joista Koreasta tiesin vähiten – sinne siis. Puoli vuotta takaisin tulemisen jälkeen voin vain olla kiitollinen itselleni, että päätin lähteä! Varmasti yksi elämäni parhaista päätöksistä!

Vaihtoon lähtemisessä vaikein vaihe on päätöksen tekeminen ja hakuprosessiin kuuluva paperityö. Itse hakeminen tapahtuu netissä, mutta hakemuksen liitteet: opintosuoritusotteet, kielitodistukset, motivaatiokirje, opintosuunnitelmat, suosittelukirje professorilta ja muut mahdolliset todistukset täytyy skannailla ja liittää hakemukseen. Todistuksia tulee alkaa keräillä hyvissä ajoin ja englanniksi kirjoitettavat motivaatio- ja opintokirjeet vaikuttavat hirveältä hommalta. Tekisi mieli heittää hanskat tiskiin. Ei kannata! Hyvällä hakemuksella saatat mahdollistaa itsellesi aivan uniikin kokemuksen. Ja vaihtovuoden jälkeen uudelleenhakeminen on niin paljon helpompaa (hain helmikuussa uudelleen vaihtoon…). 

Busan, Korean toiseksi suurin kaupunki.

Saavuin Souliin helmikuun alussa, juuri lumien sieltä sulettua. Univelan ja jetlagin vaikutuksen alla kulttuurishokki oli taattu. Vieras kieli, vieraat merkit, täysin erilainen ruokakulttuuri (ml. syömäpuikot), 25 miljoonan asukkaan metropoli; tästä kaikesta kuitenkin selvittiin! Varsinkin kun koulun alkaessa siirtyi kampukselle ja sai tuttuja, erilainen kulttuuri tuntui jo kiehtovalta!

Neljä ja puoli kuukautta Koreassa menivät heittämällä. Muutamaa viikonloppua lukuun ottamatta olin kaikki viikonloput matkailemassa joko Koreassa, Japanissa tai Filippiineillä. Vapaapäivät ja –hetket käytin pääkaupungin tutkimiseen ja tutkittavaa riittikin! Aivan upea maa, upea kaupunki, ihania ihmisiä ja mahtava ruokakulttuuri.

"Luku"loma Filippiineillä!

Kotimatka Koreasta alkoi kesäkuun lopussa lentämällä ensin Hong Kongiin, josta jatkettiin junalla aina Suomeen saakka. Matkalla tuli nähtyä ja koettua isot kaupungit Qindao ja Peking Kiinassa, hevosen selästä Mongolian upeat arot ja jalan pieni Ulan-Bator. Venäjällä pysähdyttiin aasialaiselta tuntuvassa Ulan-Udessa ja Baikalin rannalla, neuvostokaupunki Jekaterinburgissa ja upeassa Moskovassa. Kotimatkaanhan ei kulunut näin tehtynä kuin puolitoista kuukautta!

Kotimatkalla.


Olit sitten pyrkimässä ammattikorkeakouluun, ammattikouluun tai yliopistoon, hae ehdottomasti opintojesi aikana vaihtoon. Saat uusia ystäviä eri puolelta maailmaa, upeita kokemuksia ja vahvan kielitaidon. Lisäksi pidempään ulkomailla olemalla saa perspektiiviä suomalaiseen yhteiskuntaan: meillä menee todella hyvin, opiskelijoilla erityisesti!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti