torstai 17. huhtikuuta 2014

Töitä, töitä ja pääsiäishuilia

Edellisessä blogikirjoituksessani maaliskuussa pohdiskelin valmistumisen jälkeistä maisterin arkea ja juhlaa. Valmistujaisjuhlista on selvitty ja maaliskuu meni työttömänä työnhakijana Kuntarekryä ja TE-palveluiden sivuja ahkerasti selaillen. Oman mausteensa maaliskuuhun toi myös KELAn kanssa asioiminen, joka ei tahtonut mennä niin kuin Strömsössä. Yrityksen ja erehdyksen kautta onnistuin lopulta saamaan minulle kuuluvan työttömyyspäivärahan maaliskuun työttömyyspäiviltä.

Työhuoneeni eli tuttavallisemmin "kammio" kaivosmuseolla.
Huhtikuun koittaessa pääsinkin jo innolla tarttumaan töihin. Työskentelen tämän kuun projektityöntekijänä Outokummun kaivosmuseolla. Tehtävänäni on viime talven aikana louhittuu museotunneliin tulevan ”Moderni kaivos” –näyttelyn suunnittelu yhdessä museoamanuenssin kanssa. Minun vastuulla on ollut maanalaiset suojapaikat, kaivosten valaistus, ruokailu ja peseytyminen, tietoliikenneyhteydet, kaivoskoneiden korjaus ja huolto sekä moderni kaivostyö.

Käytännössä työ on ollut alkuvaiheessa tiedonkeruuta eli miten nämä asiat 2010-luvun suomalaisissa kaivoksissa oikein hoidetaan. Kolme kesää kaivosmuseolla työskennelleenä historiallinen kaivostyö on aika hyvin hallussa, mutta asiat ovat muuttuneet vuosikymmenissä paljon. Historian opintojen aikana kehittyneet tiedonhakutaidot ovat olleet kovalla käytöllä, kun olen kaivanut tiedonmurusia Internetin ja alan lehtien syövereistä. Tietoa onkin kertynyt mukavasti ja olen päässyt jo pitkälle varsinaisten näyttelytaulujen tekstien kirjoittamisessa sekä kuvituksen ja esineiden kartoituksessa.


Outokummun vanha kaivos, joka näkyy työhuoneeni ikkunasta. Vierailemisen arvoinen kohde ;)

Tänään oli tarkoitus vierailla Polvijärvellä Kylylahden kaivoksessa, mutta valitettavasti vierailu siirtyi ensi viikkoon. Olisin kirjoittanut teille kokemuksia elämäni ensimmäisestä vierailusta toimivassa kaivoksessa, mutta kerron niistä sitten ensi viikolla Facebookissa. Tämä päivä kului taulutekstejä hioen, sähköpostivastauksia odotellen ja oppaita varten tehtävää laajempaa tietopakettia koostaen.
Museotyöt ovat paketissa sopivasti vapuksi ja pääsen Ilosaareen nauttimaan professorini tarjoamaa kuoharia. Kiva tunnustus siitä, että gradu valmistui tämän lukuvuoden aikana. Toivottavasti sää suosii! Toukokuussa on luvassa opetustöitä Outokummun lukiossa. Pääsen opettamaan lukuvuoden viimeisiä tunteja historiassa, uskonnossa ja vähän yhteiskuntaopissakin.

Vielä muutama viikko sitten ajattelin, että tämän sijaisuuden jälkeen edessä olisi työttömän kesä ja ehkä vähän töitä Kaivosmuseolla, ja sitten syksyllä opettamaan tai opoilemaan johonkin kouluun. Elämä on kuitenkin yllätyksiä täynnä. Muutama viikko sitten sain sähköpostia Karjalan tutkimuslaitokselta, josta minua pyydettiin tutkijaksi EUBORDERSCAPES-projektiin. Mietin pari viikkoa, kyselin lisää, tein puolisoni kanssa taulukkoa projektityön ja mahdollisen opetustyön välillä. Lopulta kävin juttelemassa projektia vetävän professorin kanssa ja päädyin lähtemään mukaan! Palauttaessani gradua minulla ei käynyt mielessäkään, että kesäkuun alussa aloittaisin projektitutkijana kansainvälisessä EU-projektissa  - ja kahden vuoden työsopimuksella. Huikea ja jännittävä fiilis, sillä näin pitkää työsopimusta en olekaan vielä eläessäni tehnyt! Viisumihakemus on pistetty jo vetämään, sillä mahdollinen ensimmäinen työmatka olisi edessä jo kesäkuussa, kun Joensuussa ja Pietarissa järjestetään ensimmäinen ABS:n (eli Association of Borderland Studies) maailmankonferenssi. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja jännittävältä!

Kevät ja aurinkoiset aamut!
Eli näin se elämä välillä tarjoaa yllätyksiä ja tilaisuuksia, joille ei osaa tai halua sanoa ei. Seuraavat kaksi vuotta kuluu siis tutkimusprojektin parissa. Kesäkuussa voin kertoa vähän tarkemmin siitä, miltä uusi työ näyttää. Nyt keskityn pääsiäisen viettoon ja toivottavasti aurinkoisesta kevätsäästä nauttimiseen.


 Hyvää pääsiäistä! 

-Miika-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti